juni 15, 2018 admin

5 tips på trygga ekonomival

Känns det som att du inte riktigt har koll på din ekonomi? Är du ute efter ett tryggt sätt att försäkra dig om att din ekonomi är hållbar? Alla har någon gång (eller flera gånger) vaknat upp och tänkt ”Vilka kostnader har jag? Vilka kostnader behöver jag?” men har ingen bra start att börja från. Här kommer några tips som kan hjälpa dig komma igång med att få en bättre och tryggare koll på din ekonomi!

1. Samla all information om dina räkningar

El, vatten, hyra, avgifter m.m. Samla alla dina räkningar på en plats och skriv ner sista betalningsdagen i kalendern. Då vet du alltid när du senast måste betala räkningen för att slippa påminnelser och avgifter på räkningen. Även när du betalar dina räkningar, notera det antingen på räkningen med datum eller skriv ner det i kalendern. Det ger ett stöd ifall det blir något missförstånd vid betalningar. Då kan du snabbt peka på exakt när du betalade.

2. Amortera dina lån

Om du har lån för boende, fordon eller något annat så är det viktigt att du har en bra amorteringsplan. Kontakta din bank och boka ett möte där ni kan gå igenom allt kring amorteringen och hur planen ser ut något år framöver. Ta för vana att boka in liknande möten efter ett par år så att det blir en bra kontakt mellan dig och banken. Försök även att förhandla ner räntan under möten med banken. Ibland får man ett strikt nej men det skadar aldrig att försöka.

3. Skippa bilen några dagar i veckan

Har du gång- eller cykelavstånd så kan det vara värt att skippa småresor med bilen. Du sparar pengar på bränsle, slitage på bilen och du får en hälsosammare vardag.

4. Sälj av saker du inte behöver

Mycket av sakerna vi har i förvaringsutrymmen använder vi aldrig och skulle inte märka om det försvann. Istället för att låta det samla damm så kan det vara användbart för någon annan. På våren och sommaren anordnas flera loppisar och försäljningar där du kan komma med ett bord, lite saker och en låda växel! Förutom att tjäna pengar så är det ofta väldigt trevligt att gå på loppis.

5. Få hjälp med ekonomin av professionella experter

Det säkraste tipset vi kan ge är att gå till en professionell ekonomiexpert och planera in ett möte. Där kommer du få all information du behöver för att göra en trygg investering och bra råd kring ekonomin i överlag. På Svensk Ekonomiplanering så värnar vi om våra kunders ekonomiska trygghet så kontakta oss snarast om du vill ta del av vår kunskapsbank inom personekonomi.

Tagged: , ,